Over Stafmans Blog

In the book Outliers, author Malcolm Gladwell says that it takes roughly ten thousand hours of practice to achieve mastery in a field. How does Gladwell arrive at this conclusion? And, if the conclusion is true, how can we leverage this idea to achieve greatness in our professions?

Stel nu dat de ‘10.000-hours-rule‘ omgekeerd óók geldt. Welke sporen laat dan 10.000 uur geestdodend werk in een grote bureaucratische organisatie na? Regelmatig ontmoet ik collega’s waarbij ik denk dat de 10.000 uur ruimschoots overschreden is. Collega’s in een verregaande staat van dilbertificatie. Plots realiseerde ik me dat ik zelf ook de 10.000 uur wel gepasseerd ben. Dat ik een stafmans ben!

Enkele jaren terug ontstond een sterke behoefte om balans aan te brengen. Een tegenwicht voor stafwerk binnen in een kantoor ben ik gaan zoeken in creativiteit en ‘buiten’. Een voor mij persoonlijk effectieve kuur lijkt te bestaan uit illustreren, coderen en bicycleren. Inmiddels ben ik enkele duizenden uren op weg.

Op deze site kan ik kwijt wat ik te melden heb over Sites & Shirts. Het fietsen heeft inmiddels zijn plek gevonden op een andere site: Trapmans Route.

Over Stafmans

Het blog gaat niet over mij, maar ik zal toch wat over mezelf vertellen. Ik sta open en wil een ‘open mind’ houden voor veel uiteenlopende onderwerpen. Internet is hiervoor ideaal. De vrijheid en openheid, de aansluiting op de hele wereld. Ik vind het prachtig, al sinds ik er in 1992 op de universiteit mee te maken kreeg. Op technische forums meng ik me met regelmaat in discussies. Tegelijkertijd ben ik gehecht aan mijn privacy en voel ik er niets voor om alles over mezelf online te delen. Daar wordt het internet niet wijzer van en ik al helemaal niet.

Geen Social Media

Om laatstgenoemde reden zul je me op social media niet snel aantreffen en al zeker niet actief. Het boeit me vanuit het oogpunt van techniek en de ontwikkelingen die het veroorzaakt, maar mijn eigen tijd besteed ik liever anders. Voor deze site dacht ik aanvankelijk er wat actiever gebruik van te maken, maar toch maar niet. Als je mij wil bereiken kan dat met het formulier op deze site.

Geen Stafmans

Voor wie het nog niet opgepikt had: ik heet geen Stafmans. Ik bén een stafmans. Iemand die al geruime tijd — mogelijk langer dan goed voor me is — werkzaam is in een staffunctie binnen een grote, bureaucratische organisatie. Dagelijks heb je daar te maken met een flinke portie bedrijfs-abacadabra. Een soort straattaal, maar dan voor kantoortuinen, wandelgangen en meetingrooms. Zelf gebruik ik het ook, want anders verstaan mijn collega’s me niet. Stafmans is dus een soort Dilbert, een karikatuur. Om beiden kan gelachen worden en die mogelijkheid wordt ruimschoots benut.

Colofon

Hier kort iets over de techniek achter de site.

WordPress

De basis is WordPress; een fenomenaal ‘open source’ website platform. Belangrijk voor Nederlanders: Open source, dus gratis!

Woothemes Framework

Bovenop WordPress heb ik voor deze site gekozen voor het Woothemes framework. Hiervoor heb ik een licentie gekocht. Het voorziet in een aantal basisfuncties, maar bepaalt nog niet hoe je site eruit ziet.

The One Pager

Woothemes kwam in februari 2013 met het thema The One Pager. Precies het concept dat ik dacht nodig te hebben voor het blog dat ik wilde maken: een lange pagina, op maat te maken met verticale secties. Geschikt voor zowel een persoonlijk als een zakelijk blog.

Het The One Pager thema is trouwens ‘responsive’, wat inhoudt dat het zich aanpast aan het scherm. Op grote beeldschermen en smartphones moet het blog redelijk leesbaar blijven.

Custom.CSS

Heel veel custom.css. Custom.css is de naam van het bestand waarin ik aanpassingen maak op het basisontwerp van de site. In dit geval zo’n 1100 regels CSS-code en daarnaast eigen PHP functies, widgets en templates.

Ontwerp

Lettertypes: Ik houd van lettertypes, of sjieker gezegd: Typografie. Voor deze site kom ik na het proberen van veel combinaties uit op Arvo, een vleugje Rock Salt, veel Cabin en hier en daar ben ik van plan ook IM Fell DW Pica gebruiken voor als er echt schrijfwerk aan te pas komt. Allen zijn Google Webfonts.

Kleurenschema (hexcodes): #74995d, #d98f41, #cc7a99, #5a8db3, #a63235, #222222

colorscheme

Foto’s en afbeeldingen: 80% eigen fabrikaat, 20% via Google en Flickr.